Ifrågasatt tryckfrihetsbrott m.m. med anledning av flygblad som har delats ut på ön Lesbos
Justitiekanslerns beslut
Justitiekanslern inleder inte förundersökning och vidtar inte heller i övrigt någon ytterligare åtgärd med anledning av anmälningarna.
Ärendet
Justitiekanslern har tagit emot ett flertal anmälningar avseende ett flygblad med titeln ”No jobs, no homes, no money” där avsändarna uppges vara ”Sweden Democrats, SD-Women och The People of Sweden”. Exemplar av flygbladet har enligt vad som uppgetts i media delats ut utomlands, bl.a. på ön Lesbos i Grekland. Flygbladet beskriver ett samhälle som varken har kapacitet eller vilja att ta emot fler flyktingar.
I de inkomna anmälningarna uttrycker anmälarna sin ilska, bestörtning och oro över innehållet i flygbladet. Många anmälare ställer allmänna frågor om gränserna för vad som är tillåtet. Flera anmälare gör gällande att uttalandena innefattar tryckfrihetsbrottet förtal, men även en mängd andra brott. Framför allt vill anmälarna göra klart att de inte står bakom kampanjen och att det därför är fel att ange svenska folket som flygbladets avsändare. Några anmälare begär att Justitiekanslern ska utöva tillsyn över Sverigedemokraterna och dess företrädare samt ingripa mot att partistöd används för att finansiera kampanjen.
Justitiekanslern har tagit del av kopior av flygbladet.
Justitiekanslerns bedömning
Tryckfrihetsbrott
Justitiekanslern är ensam åklagare beträffande tryckfrihetsbrott. Det innebär att ingen annan än Justitiekanslern får inleda förundersökning och besluta om tvångsmedel med anledning av misstanke om ett sådant brott. Med tryckfrihetsbrott avses vissa i tryckfrihetsförordningen (TF) angivna brott när de begås genom sådana skrifter som TF är tillämplig på. TF är tillämplig på skrift som har framställts i tryckpress och, under vissa ytterligare förutsättningar, på skrift som har mångfaldigats genom stencilering, fotokopiering m.m.
I de nu aktuella ärendena är det oklart om flygbladet har framställts på ett sådant sätt att det omfattas av TF.
En förutsättning för att Justitiekanslern ska kunna ingripa mot innehållet i en tryckt skrift är emellertid att den är utgiven i Sverige. Före utgivningen får nämligen inga straffrättsliga eller straffprocessuella ingripanden vidtas mot skriften (censurförbud). Med utgivning avses i ett fall som detta att skriftens innehåll gjorts tillgängligt i Sverige för allmänheten eller annan större krets. Såvitt framgår av den utredning som är tillgänglig här har flygbladet inte spritts på ett sådant sätt att det kan anses ha blivit utgivet här. Det saknas därför möjlighet att vidta någon åtgärd med anledning av anmälningarna. Detta gäller även om flygbladet skulle ha framställts på det sätt som krävs enligt TF.
Tillsyn
Politiska partier eller företrädare för sådana partier står inte under Justitiekanslerns tillsyn, se 2 § lagen (1975:1339) om justitiekanslerns tillsyn. Jag kan därför inte vidta någon tillsynsåtgärd beträffande partiet Sverigedemokraterna eller dess företrädare.