Diarienr: 1842-15-21 / Beslutsdatum: 12 maj 2015

Justitiekanslern uttalar viss kritik mot en tingsrätt med anledning av att en begäran om att få ta del av en allmän handling hanterats på ett sätt som inte varit förenligt med det ändamål som bär upp anonymitetsskyddet i 2 kap. 14 § tryckfrihetsförordningen

Justitiekanslerns beslut

Justitiekanslern uttalar viss kritik mot Nyköpings tingsrätt med anledning av hur en begäran om att få ta del av en allmän handling har hanterats, men noterar med tillfredsställelse att tingsrätten med anledning av det inträffade kompletterat sina riktlinjer för e-posthantering.

Ärendet

Anmälan

K.J. har i en anmälan hit framfört klagomål mot att Nyköpings tingsrätt översänt en dom till honom via e-post på ett sätt som gjorde att även andra personer som begärt att få kopia av domen kunde se att han hade fått del av den. K.J. har ifrågasatt om man inte ska få vara anonym när man begär ut en dom.

Utredningen

Anmälan har remitterats till Nyköpings tingsrätt som inkommit med följande yttrande.

Tingsrätten har i en e-post skickat en dom till en persons e-postadress. Personen hade via samma e-postadress begärt att få ta del av domen. Samma e-post som skickades till personen skickades också till andra som hade begärt att få ta del av domen. Av e-posten framgick samtligas e-postadresser.

I 2 kap. 14 § tredje stycket tryckfrihetsförordningen anges att en myndighet inte, på grund av att någon begär att få ta del av en allmän handling, får efterforska vem sökanden är eller vilket syfte han eller hon har med sin begäran. Regeln, som gäller med visst här ej aktuellt undantag, innebär att var och en har rätt att ta del av handlingar hos en myndighet utan att behöva uppge vem han eller hon är eller vad handlingarna ska användas till, det s.k. anonymitetsskyddet.

Även om identiteten hos en person som begär att få ta del av allmänna handlingar är känd, bör myndigheten, utifrån grundtanken bakom anonymitetsskyddet, inte utan vidare föra uppgifterna vidare (se JO 2013/14 s. 620 med hänvisningar).

Av den aktuella e-posten borde således inte ha framgått e-postadresserna till andra som hade begärt att få ta del av domen. Tingsrätten beklagar att e-posten innehöll denna information.

Med anledning av det inträffade har tingsrättens riktlinjer för e-posthantering kompletterats med följande föreskrift.

"Vid utlämnande av allmän handling genom e-post ska tillses att e-posten inte innehåller uppgift om vilka andra än mottagaren som begärt att få ta del av handlingen."

K.J. har fått del av Nyköping tingsrätts yttrande.

Justitiekanslerns bedömning

Jag instämmer i Nyköping tingsrätts bedömning att tingsrätten inte borde ha fört vidare uppgiften om vem som hade begärt att få ta del av domen på det sätt som nu skedde. Förfarandet har inte varit förenligt med det ändamål som bär upp anonymitetsskyddet i 2 kap. 14 § tryckfrihetsförordningen. Det finns därför skäl att rikta kritik mot tingsrättens hantering av K.J:s begäran.  

Tingsrätten har med anledning av det inträffade kompletterat sina riktlinjer för hanteringen av e-post. Detta bör vara tillräckligt för att vid Nyköpings tingsrätt undvika ett upprepande. Eftersom frågan rör en viktig yttrandefrihetsrättslig princip, och då risken finns att andra domstolar av förbiseende skulle kunna göra sig skyldiga till samma misstag, översänds detta beslut för kännedom till Domstolsverket med förhoppningen att det därmed kan spridas inom Sveriges Domstolar.