Diarienr: 2023/7086 / Beslutsdatum: 17 dec 2024

Kritik mot Kriminalvården med anledning av att en intagen varit skyddsplacerad på säkerhetsavdelning i en Fenixbyggnad

Justitiekanslerns beslut

Justitiekanslern kritiserar Kriminalvården, anstalten Saltvik, med anledning av att en intagen varit skyddsplacerad på en säkerhetsavdelning i en Fenixbyggnad utan att omfattas av beslut enligt 2 kap. 4 § fängelselagen.

Ärendet

Anmälan till Justitiekanslern och utredningen här

Justitiekanslern har tagit emot ett klagomål mot Kriminalvården, anstalten Saltvik, angående bl.a. att en intagen har varit skyddsplacerad i en byggnad med särskilt hög grad av säkerhet och kontroll s.k. Fenixbyggnad. Anmälaren har varit placerad där under perioden 25 mars 2022 – 18 december 2023.

Anmälaren har anfört sammanfattningsvis följande. Placeringen på säkerhetsavdelning har påverkat honom negativt på ett flertal sätt och bland annat har han nekats permissioner och utslussningsåtgärder. De intagna är alltid övervakade när de befinner sig utanför cellen och han har inte fått ta del av någon sysselsättning som han kan ha nytta av efter frigivningen. Han har vidare blivit nekad samtal med BOPS (Polisens lokala brottsoffer och personsäkerhetsverksamhet) och kontakt med sin advokat. När anhöriga kommer till anstalten för övervakade besök blir dem visiterade flera gånger och besöken äger rum bakom glas.

Kriminalvården har yttrat sig och bemött de klagomål som anmälaren fört fram. Vad gäller frågan om anmälarens skyddsplacering på säkerhetsavdelning har Kriminalvården framfört sammanfattningsvis följande.

Kriminalvården har säkerhetsavdelningar vid de tre anstalterna Saltvik, Hall och Kumla. Säkerhetsavdelningarna ligger i en egen byggnad på respektive anstalt. Varje säkerhetsavdelning består av fyra avdelningar med sex platser på varje avdelning. För närvarande används nio säkerhetsavdelningar (tre på anstalten Kumla, tre på anstalten Hall och tre på anstalten Saltvik) för säkerhetsklienter, dvs. klienter som är inskrivna enligt 2 kap. 4 § fängelselagen. Övriga tre avdelningar används för närvarande enligt följande; en avdelning som skyddsavdelning (anstalten Saltvik), två avdelningar som anstaltsavdelningar (en utgör normalavdelning och på den andra finns platser till klienter som väntar på en fördjupad villkorsutredning). Vid båda anstaltsavdelningarna tillämpas dubbelbeläggning. Till varje säkerhetsenhet finns det fyra platser för placering i avskildhet/isolering.

Skyddsavdelningen på anstalten Saltvik har sex platser av platstypen skyddsplatser. Anstalten Saltvik har under en längre tid arbetat för att förbättra tillvaron för skyddsplacerade på säkerhetsenheten. Utgångspunkten i arbetet har varit att verkställigheten ska vara likvärdig den på en normalavdelning. Det innebär bland annat en ambition om att de intagna ges möjlighet till vistelse utanför avdelningen i samma utsträckning som intagna placerade på normalavdelning. Utgångspunkten har vidare varit att skyddsplacerade ska ges möjlighet att besöka anstaltens bollhall, bibliotek och bastu en gång per vecka. Detsamma har gällt möjligheten att besöka kiosken och en större promenadgård. Under helgerna har ambitionen varit att erbjuda de intagna ASV (annan strukturerad verksamhet) med personalen i form av bland annat bakning, spel och filmkväll. Skyddsplacerade har möjlighet att använda anstaltens vanliga besöksavdelning för att ta emot besök.

På grund av personalbrist har anstalten Saltvik inte kunnat genomföra ovan nämnda aktiviteter i den utsträckning som varit önskvärd. Personalbristen har drabbat inte bara intagna som är skyddsplacerade utan även övriga intagna på anstalten.

Kriminalvården har under lång tid försökt att hitta andra lösningar och annan placering för skyddsplatserna. Vidare har myndigheten kontinuerligt bevakat frågan om att inneha skyddsplatser på annan plats än på säkerhetsenhet. För ökad platstillgång och framtida behov av platser på säkerhetsavdelning beslutade chefen för avdelningen för anstalt, häkte och frivård den 22 juni 2023 bl.a. om inriktningen att inrätta skyddsplatser på anstalten Hällby. I beslutet föreslogs att så snart detta är genomfört ska skyddsplatserna på anstalten Saltvik konverteras till säkerhetsplatser. Planeringen är att skyddsplatser på anstalten Hällby ska öppna från den 1 januari 2024. Anstalten Hällby är en anstalt i säkerhetsklass 1.

Anmälaren har inkommit med synpunkter på Kriminalvårdens yttrande.

Kriminalvården har i november 2024 upplyst Justitiekanslern om att planeringen som angavs i yttrandet har hållits. I början av år 2024 ändrades skyddsplatserna vid anstalten Saltvik till säkerhetsplatser och vid anstalten Hällby ändrades normalplatser till skyddsplatser.

Justitiekanslerns bedömning

Rättsliga utgångspunkter

Verkställigheten ska utformas så att den intagnes anpassning i samhället underlättas och så att negativa följder av frihetsberövandet motverkas (1 kap. 5 § fängelselagen).

Verkställigheten får inte innebära andra begränsningar i den intagnes frihet än som följer av fängelselagen eller som är nödvändiga för att ordningen eller säkerheten ska kunna upprätthållas (1 kap. 6 § fängelselagen).

En intagen får vidare inte placeras så att han eller hon underkastas mer ingripande övervakning och kontroll än som är nödvändigt för att ordningen eller säkerheten ska kunna upprätthållas. Vid beslut om placering ska, i den utsträckning det är möjligt, hänsyn tas till den intagnes behov av sysselsättning, omvårdnad och en lämplig frigivningsplanering (2 kap. 1 § fängelselagen)

En intagen får placeras på en avdelning med särskild hög grad av övervakning och kontroll (säkerhetsavdelning) om det finns en varaktig risk för att den intagne rymmer eller fritas och det kan antas att han eller hon är särskilt benägen att fortsätta allvarlig brottslig verksamhet, eller det finns särskild anledning att anta att det behövs för att hindra den intagne från allvarlig brottslig verksamhet under vistelsen i anstalt (2 kap. 4 § fängelselagen).

Riksdagens ombudsmän (JO) har i beslut den 31 mars 2021 (dnr 1950-2019) riktat allvarlig kritik mot Kriminalvården för att intagna som är i behov av skydd placerats i Fenixbyggnaderna och underkastats mer ingripande övervakning och kontroll än vad som är nödvändigt i strid med fängelselagens bestämmelser. Av beslutet framgår även att JO tidigare kritiserat Kriminalvården för att Fenixbyggnaden i anstalten Saltvik delvis har använts för placering av intagna som inte är säkerhetsplacerade utan som av olika skäl är i behov av skydd (JO:s beslut 2016/17 s. 174).

Bedömningen i detta fall

Det kan konstateras att anmälaren, som haft behov av skydd, varit placerad på en säkerhetsavdelning utan att omfattas av beslut enligt 2 kap. 4 § fängelselagen. Kriminalvården har i sitt yttrande redogjort för att en säkerhetsavdelning på anstalten Saltvik är omgjord till en skyddsavdelning och att Kriminalvårdens ambition varit att de intagna som är placerade där ska ha en likvärdig verkställighet som den på en normalavdelning. Det framgår dock att detta inte har kunnat tillgodoses fullt ut på grund av personalbrist.

Justitiekanslern delar JO:s uppfattning – som uttalats vid upprepade tillfällen – att det är problematiskt att anstalten Saltvik använt säkerhetsplatser i en s.k. Fenixbyggnad för att placera intagna som inte omfattas av beslut enligt 2 kap. 4 § fängelselagen. Dessa intagna underkastas då en mer ingripande övervakning och kontroll än vad som är nödvändigt i strid med fängelselagens bestämmelser. Eftersom en Fenixbyggnad som sådan utgör en mycket kontrollerad och övervakad miljö är det en ytterst svår uppgift för Kriminalvården att kunna se till att fängelsestraff för intagna med placering där sker på villkor som motsvarar verkställighet för intagna med placering på en normalavdelning. Anstalten har heller inte kunnat genomföra planerade anpassningar till följd av personalbrist. Mot den bakgrunden förtjänar anstalten kritik för placeringen av anmälaren på en säkerhetsavdelning.

Justitiekanslern ser dock positivt på att skyddsplatserna på anstalten Saltvik sedan början av 2024 numera är ändrade till säkerhetsplatser.

Vad anmälaren i övrigt har framfört föranleder inte några ytterligare uttalanden från Justitiekanslern.